ארץ ישראל יפה | דוד גדנקן
שישים שנות עבודה אמנותית בציור ובפיסול ובעיצוב שטרות כסף ובולים, מדליות ומטבעות, תצוגות ואנדרטאות, מלמדות על כברת הדרך שעשה הילד ממחנה יהודה. ספר אמן
יצירות לאורך הדרך
אליעזר ויסהוף
ידיעות ספרים, 2017, 216 עמ'
בתולדות האמנות הישראלית יש אמנים מעטים שזכו ליצור במגוון רחב של מדיות אמנותיות. אליעזר ויסהוף הוא אחד ומיוחד. כמעצב–על, יצירותיו מוכרות וידועות בתחומים רבים כדוגמת עיצוב כרזות אמנותיות, עיצוב בולים עבור השירות הבולאי, מדליות ומטבעות, שטרות כסף לבנק ישראל (השטר בעריך 50 שקלים עם דיוקנו של ש"י עגנון) ויצירה של סמלילים לחברות ולארגונים (כגון הסמל העברי של קוקה קולה).
לצד תחומים אלה יצר פסלים מונומנטליים ואנדרטאות המוצבים בארץ ובחו"ל וצייר במגוון טכניקות – רישומים, אקוורלים והדפסי משי. ביצירתו הקלאסית, הכוללת ציור ופיסול, בולטות יצירותיו בתחום הטבע. בעלי חיים הם נושא אהוב ביותר על האמן. בציוריו על נופי הארץ בכלל ועל ירושלים בפרט, הצופה מבחין באהבת הארץ וההיסטוריה שלה. אוהבי האמנות הבקיאים ביצירותיו מכירים את אהבתו והתמדתו בתחום היצירה של עבודות היודאיקה. תחום ייחודי זה חושף את בקיאותו וידענותו בסיפורי התנ"ך ובהיסטוריה של העם היהודי בגולה ובארץ ישראל. העושר הגדול של יצירותיו של אליעזר ויסהוף, לאורך 60 שנות עבודתו האמנותית, תועד בספר שלפנינו "יצירות לאורך הדרך".

שור, 2007
גיר על הלוח
אליעזר ויסהוף נולד בשכונת מחנה יהודה בירושלים (1938). השפעה ניכרת בחינוכו הייתה לאביו יוסף שהיה בעל מסגרייה. האב קירב את בנו לעבודת הכפיים ומאידך, כאיש משכיל וחקרן, נהג לסייר עם בנו הקטן אליעזר בשכונות העיר ובבתי הכנסת של העדות השונות, ולהצטרף עם הילד לסיוריו של פרופ' זאב וילנאי, בעיקר בסמטאות העיר העתיקה.
בהיותו תלמיד בית הספר "תחכמוני" בירושלים מצא פיסת גיר ליד לוח הכיתה. הילד חרט, גילף ופיסל בגיר דגם מיניאטורי של קבר רחל. מוריו בבית הספר נטעו בו את אהבת התנ"ך, הארץ והטבע וכשהבחינו בכישוריו היצירתיים דרבנו אותו להיות "הצייר של הכיתה" וכן המליצו לו ולהוריו לשלוח מרישומיו לעיתון "דבר לילדים".
בגיל 16 החל ללמוד בבית הספר הגבוה לאמנות בצלאל. מיטב היוצרים הארץ–ישראלים היו מוריו וביניהם יעקב שטיינהרדט, איזידור אשהיים, יעקב איזנשר, יוסי שטרן ועוד. כשסיים את לימודיו בבצלאל התגייס לצה"ל (1958) ולאחר מאמצים רבים הגשים את חלומו לשרת ככתב צבאי וכצייר במערכת העיתון הצבאי "במחנה גדנ"ע".
באיוריו ובציוריו ליווה את כתבותיהם של עמיתיו בעיתון, ביניהם אנשים ידועי–שם כיורם טהרלב, יוסי גמזו, רחל חלפי, יוסי שריד ואחרים. לאחר שחרורו מהצבא הקים ויסהוף סטודיו לעיצוב, להפקות גרפיות, לייזום ולתכנון תערוכות וירידים. מאז ועד היום, לאורך 55 שנות הפעילות בסטודיו, יצר מאות רבות של עבודות אמנות בכל תחום יצירתי מוכר.

אנדרטת מגדלי התאומים, 2009
אהבת הארץ
הספר "יצירות לאורך הדרך" מתעד מגוון איכותי ומיוחד המציג את ציוריו הצבעוניים, את פסלי הברונזה, את עבודות הקרמיקה, את הטכניקה הפיסולית המשלבת עץ טבעי עם יציקה של ברונזה, את הדפסי המשי ועוד. כמו כן הספר מציג צילומים מקצועיים של האנדרטאות שהציב ברחבי הארץ. נזכיר מתוכן את אנדרטת התקומה בראשון לציון, את האנדרטה לזכר הפיגוע במגדלי התאומים בניו יורק – פרויקט שהוצב בעמק הארזים שבמבואות ירושלים – ואת אנדרטת השלום לזכר יצחק רבין ז"ל. עוד פורס הספר מגוון רחב של בולים, מטבעות ומדליות שעיצב ויסהוף, שבצדק רואה בעבודות היצוקות, כולל תכשיטים שעיצב, עבודות פיסוליות לכל דבר.
המעיין והקורא בספר מזהה כמה מוטיבים שהם לב ליבן של יצירות האמן. בראש ובראשונה ניכרת אהבת ארץ ישראל ובמיוחד העיר ירושלים. אפשר לזהות בציורים ובפסלים את הידע והבקיאות בתנ"ך, בשורשים ובסמלים היהודיים. מוטיב נוסף הוא אהבת היוצר לבעלי החיים. הספר כולל ציורים ופסלים רבים של עופות ובעלי כנף ממגוון גדול מאוד כתרנגולים, טווסים, תנשמות וינשופים, אנפות, שחפים ושלדגים, וכן יצירות שמופיעים בהן יענים, טיגריסים, גמלים ועוד.
פרקים מעניינים בספר עוסקים בעבודותיו של ויסהוף בשירות חברות יצרניות ומסחריות בעיצוב ביתני תצוגה מרהיבים בתערוכות ובתצוגות בחו"ל ובארץ (ביתן "אל על" בתערוכה לרגל 40 שנות המדינה, ביתן יהודה ושומרון, ביתן התעשייה האווירית בלה בורז'ה בפאריז). אוהבי הטיול ביערות הארץ בוודאי מכירים את סמל יערות קק"ל – גם הוא פרי יצרתו של ויסהוף.
יש להדגיש את נושא עריכת הספר ועיצובו. ספרי אמנות רבים מציגים יצירות של אמן בסדר כרונולוגי. ב"יצירות לאורך הדרך" חברה לאמן אלה רעייתו, שהיא אמנית ושותפה ליצירת אישהּ לאורך השנים הרבות. רעיונה הייחודי היה לעמד את היצירות לפי הנושאים והמוטיבים של העבודות. כשאמן רב תחומי כאליעזר ויסהוף מתעד כ–60 שנות יצירה הספר מהווה מסד איתן בתולדות אמנות ישראל, והוא מומלץ לכל אספן או בעל ספרייה של ההיסטוריה של אמנות ישראל.
פורסם במוסף 'שבת', מקור ראשון, כ' כסלו תשע"ח
פורסם ב-19 בדצמבר 2017,ב-גיליון וישב תשע"ח - 1061, עיון. סמן בסימניה את קישור ישיר. השארת תגובה.
השארת תגובה
Comments 0